STORT OPRYDNINGSUDSALG - SPAR OP TIL 32% PÅ EL-SCOOTERE

El løbehjul regler

Kender du el løbehjul regler?

Ejer du et elektrisk løbehjul eller har du prøvet at køre rundt på et før? Et elektrisk løbehjul er det samme som et el løbehjul. Køretøjet er blevet et populært transportmiddel i gadebilledet, da det er en hurtig og nem måde at komme rundt på og transporteres på fra A til B. Det kan være når du skal ud at handle, på arbejde, en tur i det lokale fitnesscenter eller besøge en.

Ved første øjekast ligner det en ganske normalt løbehjul, men forskellen er: At der er en motor på et elektrisk løbehjul. Du skal derfor ikke bruge dine ben til at skubbe dig fremad, men blot træde op på løbehjulet og dreje på gashåndtaget.

Er du klar over, at der gælder specielle færdselsregler, når du suser rundt på dit elektriske løbehjul? Vi har lavet en guide, så du er godt klædt på til din næste tur.

Se desuden vores udvalg af el løbehjul her eller find din nærmeste forhandler her.

1.) Der gælder samme regler for dig, som der gør for en cyklist

Selvom at du kan komme nemt og hurtigt rundt på et el løbehjul, skal du vide, at der gælder samme regler for dig, som der gør for en cyklist. På trods af at de to transportmidler ser forskellige ud, da et elektrisk løbehjul eksempelvis ikke har en sadel, læner reglerne sig op ad hinanden.

Grundlæggende betyder det, at du skal sørge for at køre på cykelstien – og ikke på fortovet. Du skal følge og agere efter de skilte, der henvender sig til cyklister, såvel som cyklistsignaler, der fortæller dig, hvornår du må køre. Derudover skal du give tegn ved sving og stop. Ved stop tager du højre lap i luften, og når du drejer eksempelvis i et lyskryds, er det ud med venstre eller højre arm.

2.) Du må ikke køre med andre

Må jeg køre med andre? Svaret er nej. Et el løbehjul er tiltænkt én person, og du må derfor hverken køre rundt med andre – eller få andre til at køre rundt med dig. Det kan gå ud over sikkerheden, hvis I kører mere end en, da løbehjulet bliver sværere at kontrollere. Selvom det kan være fristende at køre flere på el løbehjulet, er det ulovligt, og du risikerer at få en bøde på 700 kr. Læs mere om, længere nede på siden, hvornår du henholdsvis får bøder på 700 kr. eller 1.000 kr. Hvis du kører med for meget alkohol i blodet, vil bøden være højere end 1.000 kr. Læs mere om promillegrænsen og bødernes under punkt 6.

løbehjul

3.) Din hastighed må max være på 20 km/t

Det er ikke tilladt at køre over 20 km/t i trafikken på et elektrisk løbehjul. Du skal derfor sørge for, at dit elektriske løbehjul max kan køre 20 km/t. Det er ikke nok, at du eller sælger har begrænset et løbehjul, der kan køre hurtigere end tilladt. Det er derfor vigtigt, at løbehjulet er købt med en max hastighed på 20 km/t. Du kan tjekke om hastigheden overstiger den lovpligtige grænse, ved at holde skarpt øje med løbehjulets speedometer.

Når du opholder dig på privat grund, må du gerne køre 25 km/t. Hvis du kører på et løbehjul, der kan køre mere end 20 km/t i det offentlige rum, skal du holde øje med speedometeret for at sikre, at du ikke overstiger max hastigheden på 20 km/t. Sikkertrafik har endnu ikke opgivet, hvad bødens størrelse lyder på, hvis du kører på et løbehjul, der kan køre mere end 20 km/t.

4.) Der er særlige el løbehjul regler for børn

Du skal være en bestemt alder for at køre på rundt på el løbehjul alene. Du skal være fyldt 15 år, før du får du muligheden for at suse rundt på egen hånd. Er du derimod under 15 år, skal du ledsages af en voksen, køre på skiltede lege- og opholdsområder eller holde dig på privat grund. Det anbefales, at børn under 15 år ikke betjener et elektrisk løbehjul, og i stedet venter, til de fylder den lovpligtige alder på 15 år.

Risikoen for at et barn under 15 år kommer til skade er stor, da det kræver balance at kontrollere et køretøj med høj hastighed. Hvis politiet stopper et barn under 15 år, der kører ulovligt på et el løbehjul, vil forældrene blive kontaktet. Ønsker du at leje et løbehjul hos et udlejningsfirma, kræver de, at du er fyldt 18 år.

5.) Husk, at du skal tænde for dine lygter

Det er ligegyldigt om det er mørkt eller ej – du skal have lys på dit elektriske løbehjul. Foran skal dit løbehjul være udstyret med en hvid eller gul lygte, og bagpå skal der være en rød lygte. Lyset fra lygterne skal være så synligt, at det kan ses på 300 meters afstand. Heldigvis tænder størstedelen af elektriske løbehjul deres lygter automatisk. Udover lygter skal løbehjulet være forsynet med:

  • En hvid refleks foran
  • En rød refleks bagpå
  • Gule eller hvide reflekser på hver side

6.) Du må ikke køre påvirket

Når du bevæger dig ud i trafikken, er det vigtigt, at du ikke er påvirket. Du er ikke kun til fare for dig selv, men også til fare for andre. Promillegrænsen er på 0,5, og det er ulovligt at være påvirket af stoffer. Det er samme regler der gælder, når du kører bil.

Det kan have alvorlige konsekvenser, hvis du beslutter dig for at køre påvirket. Hvis det sker, bliver du anholdt og får taget en blodprøve af politiet. Er din promille over 0,5, får du en bøde på 2000 kr. Anden gang lyder bøden på 4000 kr. Vælger du at køre påvirket en tredje gang, kan du risikere en fængselsstraf. De opsatte el løbehjul regler er til for at passe på dig og andre trafikanter, for at ingen kommer til skade. Desværre kan det have fatale konsekvenser, hvis du kører påvirket.

7.) Dit elektriske løbehjul skal være CE godkendt

Hvad betyder det, at et elektrisk løbehjul skal være CE godkendt? Det betyder, at det elektriske løbehjul overholder de europæiske standarder for produktion og kvalitet. Du kan med god samvittighed køre rundt på et CE godkendt transportmiddel, da godkendelsen er et kvalitetsstempel af dit køretøj, der sikrer, at du kører på et ordentligt og sikkert transportmiddel. Hvis du køber et elektrisk løbehjul af en forhandler, skal du derfor tjekke, at det lever op til reglerne om at være CE godkendt. Læs mere om hvad et CE-mærke betyder her.

8.) Fra 2022 skal du køre med hjelm

Kommer der nye el løbehjul regler? Ja, 2022 byder på en ny regel, som har betydning for dig, der skal eller drømmer om at færdes på et el løbehjul i fremtiden. Det er afgjort, at du skal bære hjelm, når du kører på dit elektriske løbehjul. Det er den nyeste el løbehjul regel, der er lavet, og beslutningen er truffet på baggrund af et ønske om at øge sikkerheden i trafikken. Du kan derfor allerede nu, anskaffe dig en hjelm, hvis ikke du i forvejen har øget din sikkerhed, og kører rundt med en på hovedet. Du finder mange forskellige hjelme på markedet i dag – og derfor kan hurtigt finde en, som du føler dig komfortabel med på.

Se vores udvalg af hjelme her.

9.) Løbehjulet skal have en bestemt størrelse

Hvor stort er dit løbehjul? Et el løbehjul skal have en bestemt størrelse, og du skal derfor sikre dig, at løbehjulet:

  • Max vejer 25 kg
  • Er max 1,2 meter langt
  • Måler max 70 cm i bredden

Hvis dit løbehjul ikke lever op til disse krav, kan du risikere at få en bøde. De løbehjul, som du kan leje gennem udlejningsfirmaer som VOI og LIME, er godkendt til kørsel i Danmark.

Vores NIU modeller lever selvfølgelig op til de krav, som vi har opridset ovenfor. Du kan ikke være sikker på, at andre elektriske løbehjul, som man kan købe på nettet, overholder de lovpligtige krav – så det skal du have for øje, inden du lægger et el løbehjul i kurven.

Se vores udvalg af el løbehjul her.

Inden du går i gang med at køre på elektrisk løbehjul

Du bør tjekke dit løbehjul grundigt igennem, inden du kører på det. Hvis du skal anskaffe dig et nyt, kan du medbringe denne guide, så du eksempelvis har 100 % styr på, hvilke mål og hvilken hastighed løbehjulet maksimalt må have. Køber du løbehjulet brugt, skal du være sikker på, at alt er, som det skal være – ellers kan du ende med at få en bøde.

For din egen sikkerhedsskyld, bør du køre med cykelhjelm – og tage hensyn til andre trafikanter. Husk, at cykelhjelm pr. 1. januar 2022 er et lovkrav. Desto mere opmærksom du er, desto sikrer er det for dig og andre trafikanter, at gebærde sig i trafikken.

Vores bedste råd er, at du kører et par prøveture i området på dit el løbehjul, inden du kører lange strækninger på det – så du føler dig tryg og har god kontrol over køretøjet. Da et elektrisk løbehjul ikke larmer, skal du være påpasselig, når du kommer bagfra og overhaler
andre. Det kan være svært for andre trafikanter at høre dig, og det kan nemt gå galt, hvis du ikke har gjort dig synlig i trafikken. Derfor kan du overveje at tilkøbe en universel ringeklokke, for at andre kan høre dig i trafikken.

Derfor skal du anskaffe dig en forsikring

Forsikringer er vigtige – vi ved aldrig, om uheldet er ude. Derfor er det en god idé at helgardere sig – og det kan du gøre med en forsikring. Hvis du selv ejer dit løbehjul, kan du kontakte dit forsikringsselskab, som kan vejlede dig. Du får svar på, hvordan du er bedst dækket ind, hvis du kommer til skade eller skader andre. Vælger du at leje et løbehjul, er det udlejeren der har ansvaret for, at du er dækket af en forsikring. Sørg derfor for at undersøge, om der er tegnet en lovpligtig ansvarsforsikring, inden du kører afsted.

Hvor stor bliver bøden?

Hvis du ikke overholder færdselsreglerne eller de lovpligtige krav, risikerer du at få en bøde. Det er penge ud ad vinduet, og du kan ende med at komme til skade. Derfor anbefaler vi, selvfølgelig, at du lever op til alle krav. Skulle det ske, at du overtræder én af de ovenstående regler, der er for el løbehjul, ligger bøden normalvis på 700 kr. eller 1000 kr. Dog skal det understreges, at det kommer an på hvilken forseelse, der er tale om, og bøden kan blive større, hvis du overtræder mere end en regel, på samme tid.

Du får en bøde på 700 kr. når du:

  • Kører med en medpassager
  • Kører på fortovet, i fodgængerfeltet eller på gangstier
  • Glemmer at bruge tegn, når du drejer eller stopper op
  • Ikke har lys på – du skal have lys på, på alle tider af døgnet
  • Ikke følger den skiltning der er sat op
  • Kører i den forkerte side på cykelstien – du skal køre i samme side som medkørende cykellister

 

Du får en bøde på 1.000 kr. når du:

  • Kører over for rødt
  • Bruger din mobil, mens du kører
  • Kører mod færdselsretningen på almindelige veje
  • Ikke overholder din vigepligt

Husk færdselsreglerne og kør sikkert

Der er mange gode grunde til, at du husker og tager hensyn til færdselsreglerne. Hvis du gør det, kan du med god samvittighed køre rundt på et el løbehjul. Grunden til, at det er en god idé at opfriske reglerne er, at ingen ønsker at hverken du eller nogen andre, kommer til skade i trafikken. Det er derfor vigtigt, at vi behandler køretøjer, specielt dem med motor, med respekt.

Husk, at disse el løbehjul regler er lavet for både din og andres sikkerhed. Pas på dig selv og andre, kør sikkert og orientér dig grundigt i trafikken.

Kurv

Login

BRUG RABATKODE “NIU-SOMMER” I INDKØBSKURVEN, OG FÅ FOR:​

2.500 kr. Gratis!*

*Når du køber en NIU el-scooter online, vil du i perioden frem til og med 31. august 2023 kunne vælge frit mellem originalt NIU ekstraudstyr som findes på vores lager – Vi giver op til 2.500 kr. i tilskud til ekstraudstyret pr. køb